Награда од млада публика - Скопје 2016

 

Република Македонија, Градот Скопје и 100 млади од нашата земја по вторпат ќе бидат дел од европското семејство на пан-европскиот настан - Наградата од млада публика (EFA Young Audience Award), кој е посветен за младите љубители на филмот, во организација на Европската филмска академија (EFA).

Еднодневниот настан е во организација на Агенцијата за филм на Република Македонија и ќе се одржи во Кинотеката на Република Македонија во недела 8 Мај 2016 година.

На овој настан младите од нашата земја заедно со младите од 29 градови од 27 европски земји ќе одлучуваат за доделување на наградата за најдобар европски филм во оваа категорија а гласовите од секој град – учесник се доставуваат преку видео конференција до Ерфурт, Германија, седиштето на церемонијата за доделување на наградата.

За соопштувањето на резултатите од гласањето во Македонија веќе се избрани и презентери кои преку видео клип ќе ги соопштат резултатите од гласањето во Скопје, тоа се: 14-годишната  Синадиновска Софија од ОУ „Коле Неделковски“ и 14-годишниот Поповски Дамјан од ОУ „Војдан Чернодрински“.

Гласовите од сите млади учесници ќе го прогласат победникот на церемонија која ќе се оддржи истиот ден во Ерфурт, Германија со почеток во 20:00 часот и истата ќе се пренесува на интернет канал.

Освен градот Скопје, дел од настанот се  и следниве градови учесници:

 

Австрија/ Виена                              Италија/ Фиренца                        Романија/ Клуж Напока

Белгија/ Брисел                              Косово/ Призрен                          Србија/ Белград

Бугарија/ Софија                            Летонија/ Рига                             Словачка/ Братислава

Хрватска/ Загреб                            Луксембург/ Луксембург               Словенија/ Изола

Данска/ Алборг                              Малта/ Сент Џулијан                    Шпанија/ Авилес & Барселона

Германија/ Берлин & Ерфурт            Холандија/ Амстердам                Турција/ Истанбул

Грција/ Атина                                 Норвешка/ Тромсе                       Велика Британија/ Лондон

Унгарија/ Будимпешта                     Полска/ Вроцлав                         Украина/ Киев

Израел/ Тел авив                           Португалија/ Лисабон

 

Подетални информации за настанот на www.yaa.europeanfilmawards.eu

                                                     НОМИНИРАНИ ФИЛМОВИ


                         ИЗГУБЕНИ ДЕВОЈКИ                                                   ГОСПОЃИЦА НЕВОЗМОЖНА

                          ШВЕДСКА/ ФИНСКА                                                                 ФРАНЦИЈА

                           

 

                                                                          РАУФ

                                                                       ТУРЦИЈА

                                              

 

 

 

Галерија


      Филмови и дискусии                  Активности                     Спонзори