Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Награда од млада публика - Скопје 2017

 

 

               

 

Република Македонија, Градот Скопје и 100 млади од нашата земја по третпат се придружија на европското семејство како дел од пан-европскиот настан - Наградата од млада публика (EFA Young Audience Award), посветен за младите љубители на филмот, во организација на Европската филмска академија (EFA).

Еднодневниот настан е во организација на Агенцијата за филм на Република Македонија и се одржа во Кинотеката на Република Македонија во недела 7. мај 2017 година.

На овој настан младите од нашата земја заедно со младите од 36 градови од 31 европски земји одлучуваа за доделување на наградата за најдобар европски филм во оваа категорија а гласовите од секој град – учесник се доставуваат преку видео конференција до Ерфурт, Германија, седиштето на церемонијата за доделување на наградата.

За соопштувањето на резултатите од гласањето во Македонија беа задолжени презентери кои преку видео клип ги соопштија резултатите од гласањето во Скопје, и тоа: 11-годишниот Јаков Грашкоски од ОУ „Христијан Тодоровски Карпош“ и 12-годишната Ана Костовска од ОУ „Војдан Чернодрински“.

Гласовите од сите млади учесници го прогласуваат победникот на церемонија која се оддржа истиот ден во Ерфурт, Германија со почеток во 20:00 часот и истата се пренесуваше на на веб страницата на EFA Young Audience Award. Децата учесници од Скопје најмногу гласови дадоа за филмот „Збогум Берлин“ во режија на Фатих Акин (Германија).

Настанот во Скопје беше поддржан од спонзорот Чупа Чупс.

Освен градот Скопје, дел од настанот се  и следниве градови учесници:

 

AUSTRIA: Ст. Полтен & Виена                GREECE: Атина                              MONTENEGRO: Подгорица

БЕЛГИЈА: Брисел                                  HUNGARY: Будимпешта                  THE NETHERLANDS: Амстердам

BOSNIA & HERZEGOVINA: Сараево        ISRAEL: Тел Авив                           POLAND: Лоџ, Варшава & Вроцлав

BULGARIA: Софија                               ITALY: Фиренца, Рим & Торино      PORTUGAL: Лисабон

CROATIA: Загреб                                  KOSOVO: Призрен                        ROMANIA: Клуж-Напока

CZECH REPUBLIC: Прага                        LATVIA: Рига                               SERBIA: Нови Сад

DENMARK: Алборг                                LITHUANIA: Вилнус                       SLOVAKIA: Братислава

ESTONIA: Талин                                   LUXEMBOURG: Луксембург             SLOVENIA: Изола

FINLAND: Хелсинки                              MACEDONIA: Скопје                     SPAIN: Барселона

GERMANY: Берлин & Ерфурт                   MALTA: Валета                             TURKEY: Истанбул

UK: Лондон

Повеќе информации за настанот можете д анајдете на www.yaa.europeanfilmawards.eu


                                                                      НОМИНИРАНИ ФИЛМОВИ

                                  GOODBYE BERLIN                                                   THE GIRL DOWN LOCH ANZI

                                          ГЕРМАНИЈА                                                                      ШВАЈЦАРИЈА

                  

 

                                                                             MY LIFE AS A ZUCCHINI

                                                                          SWITZERLAND/FRANCE

                                                      

 

Gallery

        Films&Discussions